Bästa mobila bredbandet 2020

Publicerad 23 september, 2020

Att använda ett mobilt bredband som primär internetuppkoppling i hemmen blir allt vanligare. En förklaring är avvecklingen av och den dåliga prestandan i det gamla kopparnätet (ADSL) i kombination med den långsamma utbyggnaden av fiber, i synnerhet på landsbygden. Situationen gör att många blir tvungna, på gott och ont, att gå över till ett mobilt bredband.

Jämför mobila bredband

Vad ska man tänka på när man skaffar ett mobilt bredband?

Det är två saker som är avgörande för vilket mobilt bredband man ska välja; täckning och hur mycket datatrafik man behöver. Har man ingen täckning så spelar det ju ingen roll hur mycket datatrafik man har, och samma sak tvärt om, har man bra täckning men väldigt lite datatrafik så kan man ju ändå inte använda sitt mobila bredband.

För att utvärdera täckningen kan man titta på operatörernas täckningskartor:

För att bestämma hur mycket trafik man behöver, då behöver man fundera på vad man ska använda sitt mobila bredband till. Om man använder det som alternativ till en fast uppkoppling så bör man ha ett abonnemang med mycket datatrafik, kanske tom ett med obegränsad trafik. Ska man använda det mobila bredbandet som en backup till en ostabil fast uppkoppling kanske det räcker med ett lite mindre.

När du vet vilka operatörer som är aktuella och hur mycket trafik du vill ha kan du använda en jämförelsetjänst för mobila bredband, för kontantkort och/eller mobila bredband för företag för att ta fram de bästa alternativen för just dig.