Bästa mesh-routrarna 2020 – TP-link, Google, ASUS med flera

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company
Publicerad 23 september, 2020

Vi blir allt mer beroende av WiFi i våra hem och i takt med att fler tjänster och prylar kräver WiFi blir inomhustäckningen snabbt ett problem. Det uppkommer inte allt för sällan ställen i fastigheten där signalstyrkan helt enkelt är för dålig.

En produkt är tänkt att lösa detta problem är en mesh-router som består av två, eller fler, enheter som kommunicerar med varandra för att ge en optimal täckning i fastigheten. Men vilken mesh-router ska man köpa? Vi har gått igenom ett stort antal produktrecensioner från professionella testare och kundomdömen från verkliga användare för att hitta de bästa mesh-routrarna så du ska kunna hitta den som är bäst för dig.

Innehåll - Bästa mesh-routrarna 2020 – TP-link, Google, ASUS med flera
1
Asus Zenwifi AX XT8 - Testvinnare!
Visa pris
2
TP-link Deco M5 - Bra budgetalternativ med WiFi 5
Visa pris
3
Google Nest Wifi AC2200 - Mesh-router och intelligent högtalare i ett!
Visa pris

Asus Zenwifi AX XT8

ASUS ZenWifi AX XT8 är väldigt kraftfull mesh-router som består av två st enheter.  ZenWifi AX XT8 har stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax) och erbjuder hastigheter upp till 6,6 Gb/s vilket gör routern till den för tillfället snabbaste Wi-Fi 6-routern på marknaden. Wi-Fi 6-standarden är helt bakåtkompatibel mot Wi-Fi 5 och äldre så ZenWifi AX XT8 fungerar även tillsammans med äldre enheter.

Enheterna kommer utrustade med en USB 3-port, tre gigabit-LAN-portar, samt en WAN-port. USB-porten på routern kan användas för att dela ut en skrivare, USB-hårddisk för fildelning eller ett modem för mobilt bredband.

ASUS ZenWifi AX XT8 erbjuder en hel del säkerhetsfunktioner, bland annat AiProtection som skyddar de anslutna enheterna mot skadliga webbplatser, malware och intrångsförsök. Routern erbjuder också flera bra föräldrakontroller där man bland annat kan schemalägga tillgången till internet för specifika enheter och/eller profiler och även blockera olämpligt material för barn.

Fördelar

 • Snabbt Wi-Fi genom Wi-Fi 6
 • Flera gästnätverk
 • Bra föräldrakontroll och säkerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Dyr
 • Går inte att expandera med flera enheter, så det passar inte för större fastigheter.
 • Lite rörigt administrationsgränssnitt, svårt att komma igång.

 

Asus Zenwifi AX XT8

TP-link Deco M5 ett prisvärt alternativ för dig som vill ha ett snabbt och stabilt nätverk men som vill komma lite lindrigare undan. Deco M5 ska dock inte underskattas, produkten kommer med tre stycken trådlösa mesh-noder och täcker upp till 400 kvm. Noderna är små och diskreta, är i storlek ung. som en vanlig brandvarnare. Installationen sker via en app på mobiltelefonen och det är en väldigt enkel, smidig och snabb process. Bor man i en väldigt stor fastighet kan man köpa till fler noder, upp till 10 st faktiskt, och dessa läggs också till enkelt via appen.

Enheterna kommer utrustade med två gigabit-LAN-portar varav en används för WAN (på första enheten) och en USB typ C-port. Deco M5 erbjuder en del säkerhetsfunktioner, bland annat skydd för de anslutna enheterna mot skadliga webbplatser, malware och intrångsförsök. Föräldrakontroller finns också där man kan schemalägga tillgången till internet för specifika profiler och även blockera olämpligt material för barn.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lätt att komma igång
 • Bra föräldrakontroll och säkerhetsfunktioner

Nackdelar

 • Inte lika snabb som andra alternativ
TP-link Deco M5

Google Nest Wifi AC2200

Google Nest Wi-Fi är en mesh-router med stöd för Wi-Fi 5 och en intelligent högtalare i ett. Google Nest Wifi AC2200 säljs i förpackning om en enhet för täckning upp till 120 kvm, i förpackning om två enheter för täckning upp till 240 kvm  och i förpackning om tre vilket täcker upp till 360 kvm kvm. Installationen och konfiguration sker enkelt med appen Google Home. Enheterna är utrustade med två gigabit-LAN-portar för anslutning av enheter med nätverkskabel.

Routern innehåller flera bra säkerhetsfunktioner, bland annat trafikprioritering, enklare föräldrakontroller och gästnätverk.

Fördelar

 • Google Wifi och Nest i en och samma produkt
 • Enkel att komma igång med, enkel att använda

Nackdelar

 • Dyr
 • Saknar mer avancerade säkerhets- och föräldrakontroller
Google Nest Wifi AC2200