Surfa anonymt - VPN

Varför surfa anonymt och dölja sitt IP?

När du surfar på nätet, laddar hem filer från andra eller skickar e-post lämnar du alltid avtryck, ditt IP-nummer hamnar ex i loggar. Ibland kan det vara så att du inte vill att någon annan ska kunna ta reda på vilka webbsidor du besökt, varifrån du skickat e-post eller vilka filer du laddat ned. Ibland kan det vara så att man av olika anledningar inte vill surfa med sitt ordinarie IP-nummer utåt sett.

För att bli anonym på Internet krävs någon form av program eller tjänst som döljer ditt IP-nummer på nätet, eller rättare sagt skickar en felaktig adress till motparten. Och det är just på detta sätt de olika anonymiseringstjänsterna fungerar. Du ansluter till tjänsten som döljer ditt IP genom att byta ut ditt IP mot deras, en VPN-tjänst.

VPN-leverantör Priser (Max antal enheter)
  1 mån $10.95 (6 st)
3 mån $22.50 (6 st)
12 + 5 mån $54 – bara via ipnr.nu! (6st)
Svensk support.
 Obegränsad  Läs mer
1 mån 89:- (4 st)
3 mån 177:- (4 st)
12 mån 588:- (4 st)
Prova gratis i 5 timmar.
F-secure Freedome VPN 12 mån 465:- (3 st)
12 mån 565:- (5 st)
12 mån 695:- (7 st)
Prova gratis i 5 dagar.
Anonine 1 mån 60:- (5 st)
3 mån 165:- (5 st)
12 mån 468:- (5 st)
Dold.se 1 mån 49:- (1 st)
12 mån 449:- (1 st)
Prova gratis 3 timmar.
Mullvad 1 mån 50:- (3 st)
Prova gratis 3 timmar.
Relakks – (1 st)
Prova 5 dgr via supporten.

VPN

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk (eng. Virtual Private Network) och är ett sätt att skapa säkra förbindelser, kallat tunnlar, mellan datorer. Trafiken mellan dessa går vanligtvis över Internet och är kraftigt krypterad så att endast din dator och den dator du kommunicerar med kan tolka den data som skickas mellan sig.

VPN förknippas med företagsvärlden där ett VPN används när anställda ska jobba hemifrån eller när de är på resande fot och ansluter till det interna företagsnätverket utifrån.

Antalet VPN-tjänster som marknadsförs som anonymiseringstjänster har mer eller mindre exploderat sedan införandet av IPRED och intresset för allmänheten är stort för dessa tjänster.

VPN-tjänsten är förhållandevis enkel att installera och all trafik krypteras. En fördel är att din trafik krypteras även om du använder öppna nätverk som erbjuds exempelvis på IKEA och på hotell.

Andra sätt är att surfa via Proxy eller Tor.